Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Extrém temetési módok Ahogy a világ változik, ahogy egyre extrémebb lesz, úgy az ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Lexikon
Altemplom
Az egyházak által létrehozott, jellemzően templomokban, vagy közvetlen közelében található urnás temetkezési helyek összessége.
Balzsamozás
Egy olyan orvosi eljárás, amelynek során a bomlási folyamatok kezdetét meghosszabbítják, jellemzően külföldi halottszállítás esetén.
Bazilika
Istenháza, szentegyház, székesegyház, kápolna, imaház, zsinagóga, mecset, szentély, templom, oltalomház. Kezdetben a kereskedők üzleti forgalmukat bonyolították itt, majd a bíráskodások helyszíne volt. Amikor megszűnt a keresztény vallás üldözése és a katolikusok épületeket emelhettek tiszteletük jeléül, a bazilikák formáit és elrendezését vették föl és az elnevezést is megtartották, majd a 4. századtól kezdve a bazilika elnevezést kizárólag a templomok megnevezésére használták.
Bélelés
A koporsó (jellemzően fehér selyemből készült) bélelését értjük alatta.
Belső halottszállítás
Az elhunyt, vagy a hamvakat tartalmazó urna temetőn belüli (jellemzően a ravatalozótól a sírig történő) szállítása.
Bíboros
A kifejezés akkor terjedt el, amikor II. Pál Pápa elrendelte, hogy a kardinálisok minden más paptól megkülönböztető mellényt hordjanak. Hazánkban a bíborosok a püspököknél használatos lila szín helyett bíborba öltöznek, melynek jelentése, hogy nekik akár vérük ontásával is kötelességük Krisztus egyházát megvédeniük.
Blaszfémia
A blaszfémia jelentése istenkáromlás. Így nevezik a sértő szándékkal történő lealacsonyítását Isten vagy a vallási tisztelet tárgyainak.
Búcsúztató
Polgári búcsúztatást végző személy.
Buddhizmus
A buddhizmus javarészt Buddha („a megvilágosodott”) tanításain alapszik, aki tanítóként igyekezett másokkal megosztani saját tapasztalatait, hozzásegítve a követőit a szenvedéstől való megszabaduláshoz, a nirvána állapotának eléréséhez. Ezért is tekintenek úgy a buddhizmusra, mint a megszabadulás útjára. A szent dolgok iránti elkötelezettsége, erőteljes etikai tartalma, szervezeti felépítése miatt a buddhizmust azonban vallási rendszerként is tárgyalhatjuk.
Egyházmegye
Az egyházmegye elnevezést a keresztény egyházakban használják, mint egyházkormányzati egység. Az egyházkormányzat 2. szintjén helyezkedik el, a világegyház (vezetője a pápa) és a plébánia (vezetője a plébános) között. Vezetője a püspök, feladata az egyház irányítása. Az egyházmegyék létrehozása, megszüntetése, összevonása, valamint átalakítása a Szentszéknek fenntartott jog, pápai bullával történik. Kormányzata alá tartoznak a területén levő egyházi intézmények, szervezetek, mindenekelőtt a plébániák.
Ereklye
Emlék, relikvia hátrahagyott dolgok maradvány. Általában jelentősebb történelmi eseményekhez illetve személyekhez kapcsolható földi maradványokat és tárgyakat jelent. Szenteknél nagyon gyakori.