Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Extrém temetési módok Ahogy a világ változik, ahogy egyre extrémebb lesz, úgy az ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Emlékerdő

Az Emlékerdő egy merőben új temetkezési emlékhely. Most már Magyarországon is elérhető ez az igazán természetes és méltóságteljes búcsúztatási forma, mely méltó alternatívája lehet a hagyományos sírkerteknek, temetőknek. Az Emlékerdő tiszteletben tartja az emberiség történelme során kialakult temetkezési kultúrákat, kegyeleti szokásokat.

Az Emlékerdő program egy olyan magyar kezdeményezés, amelynek célja a nyugat-európai országokban már évek óta sikeresen alkalmazott innovatív temetkezési modell bevezetése, továbbá temetkezési célú, kegyeleti erdők/parkok országos hálózatának létrehozása.

A program lehetőséget nyújt az egyre inkább elterjedőben lévő környezettudatos társadalmi igények kielégítésére egy európai színvonalú, méltóságteljes, szabályozott temetkezési szolgáltatás biztosításán keresztül. Az erdészetek által kijelölt területeken, a hozzátartozók az előzetesen kiválasztott erdei fa gyökereihez helyezik el az elhunyt hamvait, egy környezetbarát urnában.

A fa gyökerei a lebomló urnából és a hamvakból felszívják az értékes tápanyagokat - mintegy metaforikusan fenntartva az élet örök körforgását, csodálatos emléket állítva az egykoron élőnek. Az emlékerdő fái garantált és teljeskörű védettséget élveznek,ugyanis ezeken a különleges rendeltetésű területeken kizárt a hagyományos értelemben vett faanyagtermelő gazdálkodás, vagy az emlékerdő nyugalmát fenyegető egyéb tevékenység. A kegyeleti emlékerdő nem a meglévő temetők és sírkertek konkurenciája, hanem egy méltó alternatíva azok számára, akik az örök nyugalmat természetesebben képzelik el.

Így a temetés felvétele is a szokásos módon, minden esetben a temetkezési szolgáltatókon keresztül történik.

A programban közreműködő szakmai csoportok: Paxnatura Kft, Magyar Fejlesztési Bank, az Országos Erdészeti Egyesület és a hazai erdőgazdaságok, a Duna-Ipony Nemzeti Park Igazgatóság, a Világ Természetvédelmi Alap,, Temetkezési szolgáltatók, NÉBIH, Erdészeti Igazgatóság, Természetes Életmód Alapítvány, Paxnatura Gmbh (Ausztria).

Az első magyar kegyeleti emlékerdő Agostyáni emlékerdő, amely a Tata-Agostyán mellett a gerecsei tájegységen belül a Gerecse Naturpark területén található. A 25 hektáros dombvidéki gyepes, cserjés és fás növényzettel borított terület a Természetes Életmód Alapítvány kezelésében van.

Külföldi kegyeleti emlékerdők: Friedwald (Germany) - Rüheforst (Germany) - Friedwald (Switzerland) - Paxnatura GmbH (Austria) - Ecoeternety (USA).

Ha valaki ezt a temetkezési formát alkalmazza, akkor be kell tartania az ide vonatkozó jogszabályokat, amelyet részleteiben a jogtár menüpont alatt talál meg.