Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Hogyan biztosíthatja végakaratát egy vak ember?

Érvényes a végrendelet, ha valaki azt úgy teszi, hogy nem tud írni, olvasni?

Lajos bácsi 72 éves, betegsége következtében egy éve teljesen elvesztette látását.

Most jutott arra az elhatározásra, - érezvén a vég közeledését – hogy végrendeletet készít, ugyanis halála után szeretné, ha sokat érő háborús gyűjteményét egy szintén elhivatott relikviavadász barátja örökölné. Megkérte a fiát, hogy írjon egy papírt arról, hogy halála esetén mi legyen a sorsa a kollekciójának.

Más vagyoni kérdésről nem óhajtott dönteni, azt a törvényes öröklésnek megfelelően a gyermekeire szándékozta hagyni. A fiú leírta Lajos bácsi akaratát, keltezte, ezt követően az idős úr a fia segítségével aláírta azt, ezzel elintézettnek gondolták az ügyet.


Felvetődik a kérdés, hogy érvényes-e a végrendelet, ha egy vak ember a magánvégrendelet szabályainak megfelelően szeretne végrendelkezni?


Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy végrendelet készítésekor van olyan eset, amikor KÖTELEZŐ a közjegyző vagy a bíróság igénybevétele. Ennek okait abban kell keresni, hogy a nagyobb jogbiztonságot és a végrendelkező akaratának minél teljesebb megvalósítását csak így lehet kivitelezni.

Közjegyzők vagy a bíróságok igénybevételére két esetben kerülhet sor, az egyik a közjegyzőnél letétbe helyezett végrendelet, a másik pedig a közvégrendelet.


A közjegyzőnél letétbe helyezett végrendelet lényege, hogy a nem örökhagyó által írt, de általa aláírt végrendelet tanúk nélkül is érvényes, ugyanakkor a holográf és allográf végrendelet is letétbe helyezhető, ez azonban nem kötelező, de kétségkívül nagyobb biztonságban lesz a végakarat.

Fontos, hogy a végrendeletet az örökhagyónak személyesen kell átadnia közjegyzőnek, és kijelentenie, hogy ez a dokumentum az ő végrendelete. A közjegyző erről jegyzőkönyvet vesz fel, azt a végrendelettel együtt nyílt vagy zárt iratként őrzi, és átvételi elismervényt ad. Amennyiben a végrendelet kikerül a közjegyző őrizetéből, mert például az örökhagyó azt visszaveszi, akkor csak akkor marad továbbra is érvényes a végrendelet, ha tartalmilag megfelel más fajta végrendeleti formáknak.


Közvégrendeletet közjegyző, vagy bíróság előtt lehet tenni. A közjegyzőnél tett közvégrendelet akkor érvényes, ha rendelkezik az alaki kellékekkel, aminek biztosítása a közjegyző feladata. Közvégrendeletet a cselekvőképteleneken kívül bárki tehet, korlátozottan cselekvőképesek pedig csak így végrendelkezhetnek. Meg kell jegyezni, hogy csak a végrendeletnek szánt dokumentum elkészítésekor fennálló cselekvőképtelenségnek vagy korlátozott cselekvőképességnek van jelentősége.

Ha például egy korlátozottan cselekvőképes végrendelkezik, akkor sem lesz érvényes a végrendelete, ha később visszanyeri teljes cselekvőképességét (kivéve, ha közvégrendeletet tett). Ugyanakkor, ha egy teljes cselekvőképességgel rendelkező személy végrendelkezik, és halálakor korlátozottan cselekvőképesnek számított, a végrendelete érvényes lesz.

Megjegyzendő, hogy ha valakit leitatnak, és így vesznek rá arra, hogy aláírjon egy végrendeletet, az nem lesz érvényes, ugyanis ha egy személy olyan állapotban van, hogy ügyei viteléhez szükséges belátási képessége tartósan, vagy a jognyilatkozat megtételekor átmenetileg hiányzik, akkor cselekvőképtelennek minősül. A vak, az írástudatlan, és az, aki olvasásra, vagy nevének aláírására képtelen állapotban van, érvényesen csak közvégrendeletet, nagyon ritka esetben pedig szóbeli végrendeletet tehet.


A közvégrendelet megtételekor is fontosak a körülmények. Nem lehet érvényesen közvégrendeletet tenni olyan személy előtt, aki a végrendelkezőnek, vagy a végrendelkező házastársának hozzátartozója, gyámja vagy gondnoka. Maga a juttatás válik érvénytelenné, ha a közvégrendelet tételében közreműködő személy, valamint ennek hozzátartozója, gyámja, gondnoka, gyámoltja vagy gondnokoltja javára szól.


Az említett esetben tehát Lajos bácsi rosszul döntött, az ő általa, segítséggel aláírt végrendelet vaksága miatt nem érvényes, még ha a végrendelet meg is felelt volna minden más elvárásnak. A közhiedelemmel ellentétben egyébként nem fontos az, hogy minden vagyontárgyáról rendelkezzen az ember, mivel az is érvényes végrendeletnek számít, ha valaki csak egyes dolgainak kíván más sorsot, mint amilyet a törvényes öröklés hozna. Lajos bácsi számára a legjobb megoldás a közvégrendelet tétele lehetett volna a megoldás, vagy ha már életében barátjának ajándékozza gyűjteményét.

Várjuk kérdéseiket a drpalcsu@drpalcsu.hu címen, valamint Facebook oldalunkon.