Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Halálos kór: Elhunyt az azbeszt-per utolsó áldozata is

Hosszú ideje húzódik az a vita, amely a Heves megyei Lőrinci és Zagyvaszántó településeken élők és az állam között zajlik.

Egy a bíróság által kirendelt szakértői iroda a napokban arra a megállapításra jutott, hogy a több ember halálát okozó megbetegedéseket - különös tekintettel arra, hogy más azbesztforrás a környéken nem azonosítható - az azbesztgyárból kikerülő azbesztrostok okozták. Hétfőre virradóra azonban elhunyt az azbeszt-per utolsó felperese is.

Az egészségügyi katasztrófával fenyegető állapot 2014-től szolgáltatott állandó témát, ekkor a kormány 4-6 hónapra tette a megmaradt azbeszthulladék elszállítását, az erősen szennyezett talaj kicserélését, amelynek elvégzése rendre elhalasztódott. 2014 őszén Sneider Tamás, a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke a tehetetlenséget látva Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult, aki válaszadásra a Földművelésügyi Minisztériumot (FM) utasította. Az FM viszont az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) adta át az ügyet a további ügyintézés céljából, ám Sneider megkeresésére az EMMI visszapasszolta az ügyet a Földművelésügyi Minisztériumhoz.

Elhunyt az első felperes
Miközben hónapok mentek el az akták tologatásával, elhunyt a magyar állam ellen indított ún. azbesztper első felperese. György Zsolt, 38 éves, családos zagyvaszántói férfi halálát a rák okozta, amely az egybehangzó orvosi vélemények szerint az azbesztdózis miatt alakult ki.
Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma - időközben lemondott - egészségügyért felelős államtitkára egy 2015. január 15-én kelt levelében közölte: a szükséges 1 293,3 millió forintnyi forrást a kormány biztosítja. Az államtitkár szerint a megbetegedéseket gyorsan feltárták, ezt követően gyors reakció keretében azonnal cselekedtek...


Legalább egy éves késés. Belügyminisztérium - Földművelésügyi Minisztérium - Emberi Erőforrások Minisztériuma útvonal után az ügy visszakerült az Országos környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőséghez, illetve annak felettes szervéhez, a Földművelésügyi Minisztériumhoz. Ennek eredményeként egy év után elindultak a szennyezett hulladék elszállításához szükséges közbeszerzési eljárások.


"Immáron egy esztendeje intézkednek azonnal"
Sneider Tamás egy méretes azbeszttel szennyezett törmelékkel hívta fel a figyelmet az azonnali cselekvés fontosságára egy 2015 áprilisában, az Országgyűlés Irodaházában tartott sajtótájékoztatóján. A politikus akkor közölte, hogy türelme véges, a jövőben már drasztikusabb eszközökkel fog fellépni, ha továbbra sem történik semmi. Érdekesség, hogy - talán pártpolitikai megfontolásból - a sajtótájékoztatót az összes Fideszhez köthető orgánum bojkottálta. Vádemelés a bontást végző cég ügyvezetője ellen
Több ezer tonna, azbeszttel és más mérgező anyagokkal szennyezett hulladék maradt a helyszínen a zagyvaszántói ipartelep elbontása után, ami veszélyeztette a környezetet és a környéken lakók egészségét - erre a következtetésre jutott a Hatvani Járási Ügyészség.

A 31 éves vezető ellen a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emeltek vádat - tájékoztatott 2015. április 30-án a Heves Megyei Főügyészség. 2015 júniusában - bár a térség fideszes honatyája, Szabó Zsolt diadalittasan bejelentette a veszélyes hulladék elszállítását - továbbra is fertőzhetett az asztbeszt. A kormányon belül különböző érdekek ütköztek, amelyben Kontrát Károly belügyi államtitkár bizonyult erősnek, így a hulladék elszállítását leállították. 2015 szeptemberében az N1TV készített videót a helyszínen, ahonnan időközben gyanús körülmények között elszállították a hulladékot. A polgármester közölte, őt mindenből kihagyták, a lakosságot pedig semmiről sem értesítették az azbesztveszély kapcsán:
A Jobbik határozati javaslatot nyújtott be

Uniós jogelvek átültetésével, az azbesztmentesítés költségeinek átvállalásával és a megbetegedettek gyógyításával, kárpótlásával kívánt segíteni a nemzeti néppárt. Külsős jogászok, a Jobbik Európai Parlamenti képviselőinek és kárszakértőknek a bevonásával elkészült az a határozati javaslat, amely megtisztította volna a lakókörnyezetet az azbeszttől. A Fidesz bár egyetértett a javaslatban foglaltakkal, ám képviselőik azt az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága ülésén nem támogatták, így az nem kerülhetett az Országgyűlés elé.

Szakértők állásfoglalása: az azbesztgyárból kikerülő azbesztrostok okozták a halálos baleseteket
,,Bizonyossággal határos valószínűséggel" az azbesztgyárból kikerülő azbesztrostok hozhatták létre a Heves megyei Lőrincin és Zagyvaszántón jelenleg és egykor élő emberek megbetegedését. Erre a megállapításra jutott egy a bíróság által kirendelt szakértői iroda a közelmúltban. A mezoteliómában (azbeszt okozta gyógyíthatatlan mellhártyadaganat) szenvedő helyiek közül 2014 nyarán nyolcan pert indítottak az állam ellen. Állapotukra való tekintettel gyorsított eljárást rendeltek el, ám ítélet a mai napig nem született.  A mai napon elhunyt az utolsó felperes Hétfőre virradóra, 58 éves korában elhunyt P.-né Katalin, petőfibányai lakos.

forrás: alfahir.hu