Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Extrém temetési módok Ahogy a világ változik, ahogy egyre extrémebb lesz, úgy az ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Temetés helyett új szokások - hazavinni, szétszórni sem lehet akárhogy!
Olcsóbb és kényelmesebb, ezért tartják egyre többen otthon elhunytjaik „porait”. Otthoni temetők: külön szabályok vonatkoznak arra, ha haza akarjuk vinni szeretteink hamvait.

- A koporsós temetés átlagára 300 ezer forint, a szórás a harmadából is kijön.
- A gyászfeldolgozásban szakértő is segíthet.


Egészen az 1960-as évek közepéig – amikor megjelentek az első hamvasztók Budapesten, Szegeden és Debrecenben – elképzelhetetlen volt, hogy az elhunyttól a hagyományos, koporsós temetéstől eltérő módon búcsúzzanak el. Az egyházak nem támogatták a hamvasztást, de anyagi okokból és az életmód változásával az elmúlt két évtizedben egyre többen döntenek az urnás temetés mellett, főként Budapesten és a nagyvárosokban. „Olcsóbb és kényelmesebb, ezért ma a fővárosi temetések 80 százaléka ilyen, s csupán 20 százaléka koporsós – magyarázza Horváth József, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnöke. – Vidéken még mindig 60 százalék a hagyományos temetések aránya, ott inkább presztízsértékű, társadalmi esemény az elhunyt búcsúztatása. Ugyanakkor már a kisebb településeken is egyre gyakoribb a hamvasztás.”


Reálértéken a temetkezési díjak nem emelkedtek az elmúlt években, mégis, leginkább anyagi okok miatt döntenek egyre többen a legolcsóbb megoldás mellett: az elhunytat elhamvasztatják, majd hazaviszik. Nem árt ugyanakkor tudni, hogy egy éve szigorították az urnák hazavitelét. Ez annyit jelent, hogy biztosítani kell a kegyeleti jogot bárkinek, aki azzal élni akar, azaz „meglátogatná” az elhunytat. Tehát, ha valaki otthon őrzi az elhunyt maradványait, nem csak a rokonokat kell beengedni a lakásba, hanem mindenkit, akinek igénye van arra, hogy lerója tiszteletét. A hamvasztásos temetés átlagára Budapesten és a nagyvárosokban kb. 150-170 ezer forint, ebből például az urnafülke 10 évre 34 ezer forint, az urna 11 ezer, az urnaterítő kétezer, a halott hűtése naponként 7 ezer forint.


A szórásos temetés átlagára 100-120 ezer forint, de például Budapesten szórást csak az óbudai és a Fiumei úti sírkertben, illetve az Új Köztemetőben végeznek, vidéken pedig például Pécsett és Debrecenben. Ezenkívül vannak mobilszórók is, de az altemplomokban zajló szertartásoknál szintén alkalmaznak szórást. Kevesen tudják azt is, hogy az elhunytak hamvait nem lehet csak úgy szétszórni. Ehhez a helyszín tulajdonosának engedélyére van szükség. A Balaton esetében például a magyar államtól kellene engedélyt kérni, amely valószínűleg megtagadná a kérést. A koporsós temetés a legdrágább: 280-300 ezer forintból kijön ki (extra szolgáltatások nélkül), ebből a sírhely 112 ezer, a koporsó 62 ezer, a ravatali terem díja 32 ezer, a halott hűtése három napra 11 ezer forint. Ezek az árak az EU-s átlaghoz képest ugyanakkor olcsónak számítanak, viszont ha egyházi vagy polgári búcsúztatást kérünk, akkor az néhány tízezerrel megdobja az összeget.

A koporsót viheti luxusgépkocsi is, kb. 45 ezer forintért, de akár hintó is rendelhető.
Érdemes odafigyelni a kegyeleti szolgáltatópiacon dolgozó vállalatok működésére is, mert sok a jogszabályt be nem tartó cég: amelyik nem kér számlát, az azon kívül, hogy törvénybe ütközik, nem is biztos, hogy olcsóbban dolgozik. Egy 25 évre szóló sírhely ára kb. 110 ezer forint. Ez soknak tűnhet annak, aki fizeti, ám a temetők másként számolnak: egy hónapban nagyjából 300 forintból kell fedezniük az őrzést, a szemétszállítást, a munkatársak bérét, az infrastruktúrát, az úttakarítás és az adminisztrációt.


forrás: vasarnapihirek.hu