Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Temetési szokások szerte a világban I.rész

A temetési szokások országonként változhatnak, azonban egy biztos a halál.

Sorozatunkat több részben folytatjuk, és részletesebb képet kaphatunk a világszerte megrendezett temetések különcségeiről, amit a mai magyar szemmel talán kissé furcsának találhat az olvasó.

USA-ban, azon belül is New Orleans városa a jazz születésének színpada volt, így nem meglepő, hogy különleges afrikai eredetű lelkigyakorlatként tekintenek a temetésre, amit az elhunyt szerettei és egy jazz-zenekar kíséretében celebrálnak. A temetési szertartáson gyászdalokat játszanak, ezután pedig a halottat ünneplik meg, derűs zenés vigadalom megy.

Másik nagy trend az amerikai országban, az az öko-temetés, aminek a lényege, hogy a koporsót valamilyen könnyen lebomló anyagból készítik vagy a holtestet egyszerűen egy ökológiailag lebomló lepellel takarják le és egy úgynevezett „zöld” temetőben temetik el. Sírkő helyett legtöbben egy fát ültetnek el.

Mexikóban nagy banzájt kerítenek a halottak napjának is, élelmet és virágokat helyeznek el a sírokon, énekelnek és imádkoznak. A temetésnél a koponya megőrzése a szokásuk, úgy vallják, hogy az az élet és újjászületés szimbóluma.

 

 

Indonézia egyes szigetein úgy hiszik, hogy az eltávozott addig marad otthon, míg a temetést meg nem szervezik. Ez gyakran több napig is eltarthat, így a családi asztalnál még készítenek egy helyet neki, kap tányért, benne ételt, úgy tekintenek rá, mint egy élő személyre. A temetés sokszor olyan költséges, hogy éveken át törlesztik a visszafizetést. A szertartáson a résztvevők táncolnak, énekelnek és bivalyokat áldoznak fel, hogy azok elvigyék a halott ember lelkét a mennybe.

Az iszlámvallás mindig is a szélsőségesebb reakciókat váltja ki az emberekből, a hithű temetésük is eltérő a megszokottól, ugyanis az elhunytat csak vízzel lemossák, alaposan áttisztítják, majd fehér vászonlepedőbe tekerik. Arccal Mekka, az iszlám szent helye felé fordítva fektetik a földre, majd a szertartás után a férfiak temetik el.

 

NLCafé/dmd