Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Extrém temetési módok Ahogy a világ változik, ahogy egyre extrémebb lesz, úgy az ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Régebbi a barátság az ember és a kutya között
A legfrissebb kutatások szerint a véltnél régebb óta, mintegy 14 ezer éve alakult ki szoros kapcsolat az ősemberek és a kutyák között. A szakemberek erre a következtetésre egy 1914-ben Bonn közelében feltárt sír leletanyagát megvizsgálva jutottak.

Már 14 ezer éve is szoros kötelék fűzte össze az embereket és a kutyákat

A nyughelyen egy férfi és egy nő, valamint két kutya maradványaira bukkantak. A sír a legújabb vizsgálatok szerint megközelítőleg 14 ezer éves, és egyben az eddigi legrégebbi olyan temetkezési hely, ahol együtt nyugodott kutya és gazdája. A közös temetkezés pedig arra is utal, hogy a korabeli emberek már nemcsak háziasították a kutyákat, hanem törődtek is velük.

A kisebbik ebbel szopornyicavírus végezhetett

A lelőhelyen elhantolt állatok közül az egyik kutya 27-28 hetes lehetett. Korát a tudósok a fogainak állapotából határozták meg. A fiatal ebet vélhetően egy súlyos vírus, a szopornyicavírus támadta meg, ebben pusztult el. Bár a kórokozó genetikai nyomai nem maradtak fenn, a fogakon azonosított sérülések erre a rendellenességre utalnak. Luc Janssens, a Leideni Egyetem PhD hallgatója szerint az állat három-négy hónapos korában fertőződhetett meg. A tünetek pedig legalább másfél hónapig kínozhatták.

Ápolhatták gazdái a beteg állatot

A szakértő a vizsgálati eredményekhez kapcsolódóan elmondta, hogy megfelelő törődés nélkül egy kutyát ez a betegség alig három hét alatt elvitt volna. S bár a leletek arról árulkodnak, hogy a házőrző nagyon rossz állapotban volt, mégis csaknem két hónapig küzdött a vírussal.

 

 

Ennek oka vélhetően az volt, hogy gazdái gondoskodtak róla, ezért tudott ilyen sokáig életben maradni. A férfi és a nő melegen tartotta, tisztította, etette és itatta. Ez a törődés azért is meglepő, mert a négylábú betegsége alatt nem tudott gazdái szolgálatára lenni. De mind a közös temetkezés, mind pedig a tudat, hogy a lábáról leesett kutyával így foglalkoztak már az ősemberek, arra utal, hogy már a háziasítás kezdeti időszakában kialakult egy szoros kapocs az ember és a kutya között.

 

Hirado.hu