Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Extrém temetési módok Ahogy a világ változik, ahogy egyre extrémebb lesz, úgy az ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Van egy norvég város, ahol tilos eltemetni a halottakat
A haldoklókat, illetve a váratlanul elhunytakat így a kétezer kilométerrel délebbre fekvő fővárosba, Oslóba szállítják. Ennek első hallásra nincs semmi értelme, pedig a magyarázat igen egyszerű.

A világ legészakibb városa, Longyearbyen el látásra idilli északi városnak tűnik, kopár, gyönyörű hófedte táj, hegyek közti elhelyezkedéssel, ott megbúvó színes házakkal. Azonban Spitzbergák fővárosa másról is megjegyezhető: nincs temetője. Ez a furcsaság nekünk kézenfekvő hiánynak tűnik, azonban ők logikus magyarázatot adnak.

Az 1906-ban alapított szénbánya mellett létrejött, annak alapítójáról, John Munro Longyearről elnevezett Longyearbyen lakói elhunyt, vagy épp haldokló családtagjaikat ezért a kétezer kilométerrel délebbre fekvő fővárosba, Oslóba küldik.

Az ok egyszerű: a környék talaja állandóan fagyott – ezt nevezzük permafrosztnak –, az átlaghőmérséklet pedig csak három hónapra szökik nulla fok fölé, így egy-egy temetés során voltaképp csak egy óriási, természetes fagyasztóba helyeznék a holttestet, ez pedig nem csak az elhunytat, de a halálát okozó vírusokat is konzerválná.

 

Kép forrása: Wikipedia


A temetés és bomlás folyamata azonban végzetes is lehet, hiszen a száz évvel ezelőtt világméretű spanyolnáthában két év alatt fél milliárd ember fertőződött meg ( többek között az utolsó magyar király, IV. Károly, ezenkívül Kaffka Margit, vagy épp Egon Schiele is).

Mindezekből következően optimális megoldásként szolgál a temetések betiltása, komoly veszélyt jelentenek a már az eltemetett, természetes okokból, vagy éppen vírusokkal terjedő betegségek miatt elhunytak testére a szagot fogó jegesmedvék , akik azt el is elhurcolhatják.
 

24.hu/dmd