Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Egy sor titkot rejthet az újonnan felfedezett nekropolisz

Több mint kétezer éves nekropoliszt tártak fel a régészek.

A területen mintegy nyolc sírkamra található, amelyekben több tucatnyi kőszarkofág hever. A leletek feltérképezése a becslések szerint mintegy öt évbe telhet.

 

 

Negyven szarkofágot rejt a halottak városa

A tudósok úgy vélik, hogy a több mint kétezer éves temetkezési hely a fáraók kései korszakából származik, és jelen ismereteik szerint mintegy negyven szarkofágot foglal magába. A belsejében vélhetően családi sírkamrák kaptak helyet, és a halottak városában mintegy ezer szobor is előkerült. Sőt még egy medálra is rábukkantak a kutatók, amelyen a „Boldog újévet!” felirat olvasható.

Üzentek a túlvilágról

A medál érdekessége, hogy a régészek pont szilveszterkor találtak rá. Ezt a különös véletlent Musztafa Vaziri, az egyiptomi régészeti tanács főtitkára úgy kommentálta, hogy ez egyfajta üzenet a túlvilágról. A környéken még tavaly év végén kezdődtek el az ásatások. A kutatócsoport a felső-egyiptomi 15. dinasztia temetkezési helyei után kutatott, így fedezték fel az évezredek óta érintetlen sírokat.

 

De más érdekességet is felfedeztek a régészek. Az egyik nyughelyen olyan feljegyzések olvashatóak, amelyek alapján a sírt Thoth istenség egyik főpapjának tulajdonítják. A hieroglifákkal felvezetett szöveg ítéletet mond a halott fölött annak az ősi istenségnek a nevében, akit életében szolgált. A sírkamrából azok a tároló edények is előkerültek, amelyekbe a mumifikálás során a belső szerveket helyezték.

A most előkerült leletek és feljegyzések mind arra utalnak, hogy a fáraók uralmának kései időszakában Thot, a mágia és a tudományok istene került a középpontba. Erre az erős kötődésre utalnak a korábban napvilágra került mumifikált páviánok és íbiszek is, amelyek Thot szent állatai voltak.

A turizmus fellendülését remélik a felfedezésektől

Hoszni Mubarak 2011-es eltávolítása a hatalomból és az ezt követő felkelés nyomán jelentősen visszaesett az egyiptomi idegenforgalom. De az az egyiptomi műemlékvédelmi tárca vezetője, Haled Ahmed Elanani reméli, hogy az ókori Egyiptom rejtélyei és csodái a jövőben újból sok utazót csábítanak majd a Kairótól délre fekvő Tuna al-Gabal környékére is.

 

Hirado.hu