Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Tévhitek a hamvasztásról

A csömöri hamvasztóüzemben tett tanulmányi utam után igyekszem cáfolni a leggyakoribb tévhiteket .

 1. Többször volt már rá példa, hogy a halottakat elcserélték szállítás, vagy hamvasztás közben, csak nem merik bevallani...
A jelenlegi nyilvántartási rendszer szerint erre gyakorlatilag esély sincs. Mire a hamvasztásig jut a test, több azonosításon is átesik. Ha minimális kétség merül fel a személyazonosságát illetően, nem hamvasztják el. Ezen kívül szigorú nyilvántartást vezetnek, több hamvasztóüzemben még vonalkód rendszert is bevezettek a tévedések elkerülésére.

 

2. Az elhunytakat gázlánggal égetik el, de legalábbis az égés utolsó fázisában, különben nem porladna el teljesen a test.
Nem nyílt lángot használnak a hamvasztáshoz. A téglával kirakott kemencét 900 °C fok körüli hőmérsékletűre hevítik, ide tolják be a 2-6 °C fokra hűtött holttesteket, melyeken pár másodpercen belül öngyulladás megy végbe. Az égési folyamat testtömegtől, izomzattól, nemtől és még számos más tényezőtől függően változó: 50-140 perc. A megfigyelések szerint a szív hamvad el utoljára, de a szokásosnál lassabban hamvad el a dohányosok tüdeje és a rákos sejtek is. A végtermék színe különböző színű lehet, a szürke különféle árnyalataival. A szín több dologtól is függ, például az égés hőmérsékletétől és a csontok Ca tartalmától. (Állítólag még az MTA tudósai is Csömörre járnak a kutatásokhoz használt színskálájukat tesztelni.) A masszívabb csontdarabok (pl. a combcsontok) hosszabb égési folyamat alatt sem porladnak el, de ennek áthidalására nem gázlángot, hanem hamvasztást és a hamvak hűtését követően egy speciális őrlő gépet használnak, nagy, kőből készült őrlőgolyókkal, mivel szórásos temetés esetén a maradványok nem lehetnek nagyobbak 2 mm-nél.

 

3. Az elhunytakat ruha nélkül "dobják" a kemencébe.
A hamvasztás olyan körülmények között történik, ahogyan az eltemettető kéri: lepedőbe takarva, nagyestélyiben, vagy akár Fradi mezben speciális hamvasztó, vagy normál koporsóban. Arra is van lehetőség, hogy hamvasztás előtt a hamvasztó koporsóba apróbb személyes tárgyakat tegyünk: egy fotót, plüssmacit, kis fakeresztet, esetleg egy szál virágot. A testeket pedig nem dobják, hanem egy speciális emelő szerkezettel, koporsóval együtt tolják a kemencébe.

 

4. Sokszor egyszerre több halottat is elhamvasztanak, soha nem tudhatjuk biztosan, kinek a maradványait kapjuk vissza.
Ha akarnának se tudnának egyszerre több testet a kemencébe tenni, egyszerűen nem férne be. Sőt, aki nagyon túlsúlyos, azt sajnos hamvasztani se lehet. (200 kiló fölött nem is vállalják, de a hűtés már sokkal kisebb túlsúly esetén is problémás lehet...) A hamvakat egy speciális szerszámmal minden hamvasztás után alaposan kikotorják a kemencéből, csak utána tolják be a következő elhunytat.

 

5. Hamvasztás után a munkások összegyűjtik az aranyfogakat és eladják.
Ezen a hőmérsékleten az aranyfog is elolvad és egyszerűen gőzzé válik. Az el nem hamvadó, speciális ötvözetből készült, használhatatlanná égett implantátumokat még az őrlési folyamat előtt eltávolítják a hamvak közül és az Új Köztemetőben kezelik tovább.

Végül lezárt műanyag urnában egy polcra kerülnek a hamvak, vagy ezt megelőzően még - a család kérésére - kisebb tégelyekbe porciózzák és egy emléklappal együtt adják ki a temettetőnek.

temetes.blog.hu