Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Olcsóbb temetés: maguk ássák el az urnát

Utolérte a gazdasági válság a temetkezést is. Egyre gyakrabban kérnek koporsós temetés helyett urnás hamvasztást a gyászolók.

 Veszprém megyében az illetékesek szerint ez még nem jellemző. Szerintük szabályozni kellene az egyre jobban terjedő kegyeleti liberalizmust.

- Háromszáz-négyszáz temetés van nálunk évente, aminek 30-40 százaléka koporsós, a többi urnás - közölte  Langróf Zsolt, az ajkai székhelyű, és a város körül 30-40 kilométeres térségben ténykedő Credo 2000 Kft. cégvezetője. Ez az arány négy évvel ezelőtt, a gazdasági válságot megelőzően éppen ellenkezően alakult. Nyilvánvalóan a pénztelenség az oka. Ugyanis, ha az urnát hazaviszik a hozzátartozók, akkor 80-90 ezer forintból megoldódik a végső búcsú. Az urnás temetés az igénybe vett szolgáltatásoktól függően ennél 15-110 ezer forinttal drágább. A koporsós temetés jelentősen drágább. Ma az összes urnás temetésből 8-10 százalékban döntenek a hamvak hazavitele mellett. Ez négy évvel ezelőtt mindössze egy-két százalék volt.

A hamvak szétszórását egy év alatt 8-10 esetben kérték mindössze, amire hivatalosan Veszprémben a vámosi úti temetőben van lehetőség. Az urna hazavitelével, illetve a hamvak elhelyezésével kapcsolatos kérdésünkre a cégvezető úgy fogalmazott, hogy az elhunyt végakarata figyelembevétele mellett célszerű lenne normális mederbe terelni a kegyeleti szertartást. Ezzel meg lehetne akadályozni például azt, hogy a Balatonnál ne lehessen többé partra vetett urnát találni, amire sajnos adódott példa a közelmúltban.

Veszprémben még gyorsabban terjed az új és lényegesen olcsóbb szokás.

- Az utóbbi közel 500 temetés 64 százaléka volt urnás, ami néhány évvel ezelőtt mindössze 35-40 százalékot mutatott - válaszolta érdeklődésünkre Tóth János, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. Temetőgondnoksága üzemvezetője.

Veszprémben, ha az urnát hazaviszik - amire egyre több példa akad -, akkor körülbelül annyit, illetve kicsivel többet kérnek a temetésért, mint Ajkán. Évente legalább húszan kérik a hamvak szétszórását, ami nincs ingyen, azért is fizetni kell.

Tóth János üzemvezető nem ért egyet a kegyeletet érintő, napjainkban egyre inkább uralkodó túlzott liberalizmussal. Azt mondja, akinek kevés pénze van temetésre, igényelheti a közköltséges temetést az önkormányzat segítségével.

Szurgyi Barnabás, a Kegyelet 2000 Kft. igazgatója szerint nem biztos, hogy csak anyagi okai vannak az urna hazavitelének. Rohanó világunkban ez kedvezőbb megoldás, mert így nincs szükség a sírhely rendszeres gondozására.  Úgy hírlik, a legújabb európai temetkezési divat szerint a hamvakból nagy nyomás alatt szintetikus gyémántot készítenek. Úgy tudjuk, hazánkban ezt még nem kérték.

 

veol.hu