Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Mennyibe kerül külföldről hazahozatni a holttestet? Tisztelettel: Nagy Róbert

Kedves Róbert! Nemzetközi temetéseknél jellemzően Európa területéről szállítanak Magyarországra elhunytakat döntően halottszállító gépkocsival közúton. A külföldi és a temetés helyszínére történő szállítási költség kegyeleti kellékekkel együtt 1000 km-ről legkevesebb 634.000, legtöbb 890.500 forintba kerül.

Ezek az árak egy átlagos megrendelésre vonatkoznak, ha a hozzátartozóknak egyéni elképzeléseik vannak természetesen azok befolyásolhatják a szolgáltatási költségeket.

Az árakról egy budapesti temetkezési szolgáltató adott felvilágosítást. Jellemző példa, amikor egy vidéki német kisvárosban történt a haláleset és Budapestre kell szállítani az elhunytat. Általában a helyi temetkezési vállalkozó szállítja vagy a település temetőjébe vagy a saját halottasházába a holttestet, ez kb 300-400 euro. A halálesettől számítva megközelítőleg 4-5 nap mire a hazaszállításhoz szükséges külföldi dokumentáció összeáll (halotti anyakönyvi kivonat, tisztiorvosi szállítási engedély, esetleges rendőrségi temetési engedély, magyar konzulátusi szállítási engedél), mindez kb. 150-250 euro. Németországban nem ragaszkodnak a hatóságok hozzá, de külön kérés alapján a temetkezési vállalkozó balzsamozza az elhunytat: kb 650-750 euroért. A magyar cég biztosítja a szállításhoz szükséges gépkocsit, 2 fő személyzetet, koporsót, koporsó fémbetétet (külön nemzetközi előírás), egészségügyi kellékeket (lepedő, műanyag hullazsák, nedvszívó betét koporsóba, gumikesztyű, fertőtlenítő folyadék), illetve végzi el a koporsó lezárásának műveletét (fémbetét légmentes lezárása forrasztásos eljárással, koporsó fedél rögzítés), koporsó behelyezése gépkocsiba, rögzítése). Feltételezve 1.000 km-es távolságot (amit természetesen oda-vissza fel kell számítani, tehát 2.000 km szállítást), temetésre alkalmas tiszta fa koporsót, teljes körű ügyintézést, költségek előzetes megfinanszírozását, magyarországi temetési engedély beszerzését a cég költsége kb: 410.000 Ft + 25% ÁFA.

Tehát a teljes külföldi és a temetés helyszínére történő szállítási költség kegyeleti kellékekkel együtt: legkevesebb: 121.500 Ft (450 Euro) + 512.500 Ft = 634.000 Ft bruttó Legtöbb: 378.000 Ft (1.400 Euro) + 512.500 Ft = 890.500 Ft bruttó Ezek az árak egy átlagos megrendelésre vonatkoznak, ha a hozzátartozóknak egyéni elképzeléseik vannak természetesen azok befolyásolhatják a szolgáltatási árakat.(mik lehetnek ezek: külföldön történő halottkozmetika, megtekintés, magasabb minőségű kegyeleti kellékek, azonnali ügyintézés, sürgősségi halottszállítás). Ehhez még hozzá számolható a magyarországi temetési költség, ami budapesti elhelyezés esetén koporsós temetésnél: kb még 250.000 - 300.000 Ft, urnás elhelyezés setén: kb még 150.000 - 180.000 Ft.

A déli államokban, Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban jelentősen szigorúbb előírások vannak a temetkezésre vonatkozóan, így a költségek is magasabbak minimum 100 - 150 %-al. A helyi törvények nagyon védik a saját temetkezési piacukat és csakis helyi vállalkozó bevonásával lehetséges az elhunyt hazaszállításának megszervezése. Ha Európa távolabbi államaiból (Nagy-Britannia, Portugália, Görög szigetek, Törökország ázsiai területe) repülőgépen szállítatják haza az elhunytat annak költsége meghaladja a 4.000 euro-t, de nem ritka a 6.500 - 7.000 euros költség sem. A tengerentúli (USA, Izrael, Afrika északi területei) légi halottszállítások összköltsége pedig eléri a 2.000.000 Ft-ot is. De volt már hazaszállítási megkeresés Mauritius-ról is, ennek a szállításnak 3.500.000 Ft volt a végszámlája.

A tapasztalat szerint az Európai Unió nyugati felében a szolgáltatási árak a magyarországi árak minimum 3-4 szeresét teszik ki, míg a kegyeleti kellékek árai a 2-3 szorosát. Szlovákiában, Romániában, Ukrajnában a kellékek árai mintegy fele a magyar áraknak, viszont a szolgáltatások ára megegyezik, vagy valamivel magasabb.