Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Bódi Lászlóra emlékezünk

Meghalt Bódi László Cipő, a Republic együttes énekese és alapító tagja 2013 március 11-én a reggeli órákban.

A Cipő becenéven ismertté vált zenész évek óta szívbeteg volt, és február 15-én, pénteken hajnalban újra kellett éleszteni. Az együttes Facebook-oldalán egy képpel tudatták a rajongókkal a halálhírt.

Az énekes azóta kómában volt, és a koordinált ébresztési kísérletek sorra meghiúsultak. Állapota javulására orvosai láttak némi esélyt, a legutóbbi hírek a hétvégén arról szóltak, hogy kinyitotta a szemét, ám a szervezete feladta a harcot.

18 évesen jött Budapestre

Bódi László a Wikipédia szócikke szerint 1965. május 3-án született Ungváron, Kárpátalján. Egyéves korában költözött szüleivel Kisvárdára, ott járt iskolába, ott tanult zongorázni, és játszott az egyik focicsapatban. A Bessenyei György Gimnázium tanulójaként zenekart alapított Cipőfűző névvel, innen ragadt rá a Cipő becenév is.

Tizennyolc évesen Budapestre költözött, ahol úgy érezte, több lehetősége nyílik a zenélésre. A Republic zenekart 1990. február 23-án alapította Tóth Zoltán gitáros, billentyűs, Boros Csaba basszusgitáros, Bali Imre (Rece Apó) gitáros és Szilágyi "Bigyó" László dobos társaságában. A dobokhoz hamarosan Nagy László Attila ült, Bali helyére pedig Patai Tamás érkezett. Egy vidéki házban gyakoroltak, majd helyi televíziós szereplések után szárnyra kapta őket a hírnév, megnyerték a balatonlellei rockfesztivált. Hamarosan a Beatrice koncertjein is felléptek, mert Nagy Feró megkedvelte a zenéjüket, könnyen érthető, szókimondó, dallamos muzsikájuk gyorsan hódított.

A Republic rendkívül termékeny együttes, idén év elején már a 37. lemezük jelent meg Klasszikusok címmel, ezen a zeneirodalom néhány klasszikus szerzője (Bartók, Paganini, Maurice Jarre, Grieg, Hacsaturján) szerzeményeinek átiratát készítették el a Road 67 Symphonic Orchestra kíséretével, emellett néhány Republic-slágert is áthangszereltek a nagyzenekari megszólaláshoz.

A zenekar számos szakmai elismerést kapott, köztük a Magyar Rádió Emerton-díját, 1992-ben az év popegyüttese címet, kétszer ítélték nekik az Arany Zsiráf-díjat, 1997-ben megkapták az ARTISJUS Huszka Jenő-díját, 2008-ban a Fonogram-díjat. 2010-ben, megalakulásuk huszadik évfordulóján a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést vehették át.

Az egyik legtöbbet koncertező zenekar az országban

Az évi száz-százötven fellépés természetes volt a zenekar számára, így lettek az egyik legtöbbet koncertező zenekar az országban. Hagyománnyá vált március 15-ei koncertjük. Cipő kétszáznegyven dalt írt a Republicnak, de énekelte szerzeményeit Koncz Zsuzsa és Halász Judit is.
Fotó: MTI / Oláh Tibor

A népszerűség ellenére Cipő saját bevallása szerint nem élvezte igazán az életet, alapvetően pesszimista embernek tartotta magát, a világot pedig misztikus helynek látta. A szűkszavú zenész alkotni leginkább éjjel szeretett, dalaiban mindig ott bujkált némi szomorúság.

Egészsége soha nem volt tökéletes, az utóbbi időszakban súlyos tüdőgyulladással kezelték, eltörte a karját, de összeszorított fogakkal is fellépett. Évek óta küzdött komoly szívproblémákkal. Lábon hordott ki egy szívinfarktust, négy éve megoperálták. Kritikus egészségi állapotáról nem szeretett beszélni, és a szívátültetés gondolatától is elzárkózott. 2013. február 15-én leállt a szíve, de sikerült újraéleszteni. Azóta kórházban kezelték, a mélyaltatásból azonban nem tudott felébredni, kómába került. Egyszer arra kérdésre, hogy meddig akar élni, azt válaszolta: "Ötvenéves koromig..."

hvg.hu