Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Örökség dilemmákkal

Mit tehetünk utólag, hogy a kiskorú gyermekek is kapjanak az örökségből?

Tisztelt Ügyvéd Uram!


Klára vagyok, és egy fontos kérdéssel fordulnék Önhöz, ha megengedi. Németországban élek kiskorú lányaimmal. Férjem sajnos elhalálozott 2016 októberében. Férjemnek van két testvére, akik Magyarországon élnek, tehát hárman vannak testvérek.
Férjem édesapja már nagyon rég meghalt, 20 évvel ezelőtt, viszont édesanyja még él. Valamiért, az apai rész tisztázatlan körülmények miatt a férjem édesanyja nevére került.
Néhány hónapja, férjem halálakor kiderült, hogy az egyik testvér titokban, mindenki háta mögött magára íratta a házat, vagyis minden vagyont, örökséget, körülbelül 6 évvel ezelőtt. A fontos információ az lenne, hogy a szerződés megírásakor nem tettek arról említést, hogy hárman vannak testvérek, konkrétan a közjegyző előtt letagadták a férjem létezését, azaz, hogy van egy harmadik testvér. Férjem, mint említettem már a fentiekben meghalt, viszont van két lánya, utódja.
A kérdésem az lenne, hogy valamit utólag tehetünk-e annak érdekében, hogy a kiskorú gyermekeim kapjanak az örökségből?
Remélem tud nekem segíteni, mert igazságtalannak tartom a történteket, és mindent megszeretnék tenni annak érdekében, hogy ne semmizzék ki teljesen a férjemet, gyermekeit.

Köszönöm!


Tisztelettel,
Klára


Kedves Klára!


Az Ön által felvetett probléma összetett ugyan, de kezelhető. El kell különíteni a hivatkozott eljárásokat, már ami a férje hagyatékának átadását, valamint a férje édesapjának a hagyatéki eljárását és a férje testvérének a vagyonszerzését illeti. Soraiból kitűnik, hogy a férje apai hagyatékának átadása során történtek azt eredményezték, hogy férje nem részesült az apai hagyatékból. E körben szükséges azoknak az okiratoknak az ismerete, amelyek alapján a férje édesapja után kizárólag a házastárs – a férje édesanyja – örökölt. Erre több jogcímen jogszerűen is sor kerülhetett. Ezt követően szükséges vizsgálni azt, ahogy Ön írta „az egyik testvér titokban, mindenki háta mögött magára íratta a házat, vagyis minden vagyont, örökséget, körülbelül 6 évvel ezelőtt „. A hagyatékátadó végzéssel szembeni jogorvoslati határidő eltelt, ugyanakkor nem kizárt, hogy a férje édesanyja öröklése, majd ezt követően a testvér vagyonszerzését biztosító szerződés érvénytelenségének a megállapítása peres úton kikényszeríthető. A jogügyletek eredményes megtámadása esetén a férjét illető örökrész az Önök közös gyermekeit illeti meg.
A körülmények szélesebb ismerete nélkül bővebb jogi tanács e körben felelősen nem adható, szükség esetén személyes konzultációt biztosítok az Ön számára.


Üdvözlettel: dr. Palcsu Péter, ügyvéd