Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább

Feldúlták a románok a magyar temetőt

A brutális támadást egy magyar veterán katona is végignézte

 Nem jelent meg pénteken a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a román nagykövet, akit a székelyföldi, úzvölgyei katonatemetőnél történtek miatt rendeltek be. A brutális támadást egy magyar veterán katona is végignézte, aki szégyennek nevezte az eseményeket.

A hétvégén tüntetést szerveztek a budapesti román nagykövetség elé, miután a múlt héten döbbenetes dolgok történtek a székelyföldi úzvölgyei katonatemetőben.


Az ott készült felvételek tanúsága szerint a zászlókkal felvonuló román tömeg a csendőrséget és a magyarokat becsmérlő jelszavakat skandált, az élőláncban álló székelyek pedig hangosan imádkoztak. A felajzott tömeg kövekkel dobálta a magyarokat, illetve botokkal és zászlórudakkal bántalmazták az embereket. A románok végül bejutottak a temetőbe, megrongálták a bejáratnál lévő székely kaput, majd a sírokat is.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki, és emlékművet állított az úzvölgyei első világháborús magyar sírkertben. A román rendőrség rongálás miatt kezdett vizsgálódni.


Az esetet követően a magyar kormány tiltakozó jegyzéket nyújtott át a román kabinetnek, a külügyminisztérium pedig bekérette a budapesti román nagykövetet, de a diplomata nem jelent meg. Ez a diplomáciában példátlan.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Kelemen Hunor a román belügyminiszter és Hargita megye prefektusának lemondását követelte. A pártelnök szerint a rendőrök vagy nem akarták, vagy nem tudták megakadályozni a kegyeletsértést, de mindkét esetben óriási a baj.

Áder János köztársasági elnök a csíksomlyói búcsút követően kegyelet- és törvénysértőnek, a nemzetközi megállapodást sértőnek, valamint mélységesen erkölcstelennek nevezte a történteket.

A hétvégén kiderült, hogy a román védelmi minisztérium felügyelete alá kerül az úzvölgyei temető, Szijjártó Péter külügyminiszter mindezt tudomásul vette.

https://www.youtube.com/watch?v=5ahAd0bfEvM

Lokál