Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Emberi komposztáló

Hamarosan megnyílik az első emberi holttestekkel működő komposztáló Amerikában.

2021-ben Seattle-ben nyílik meg az első olyan temetkezési vállalkozás, ami emberi holttesteket komposztál. A Recompose nevű cég nagyjából 30 nap alatt végez egy holttest komposztálásával. A cég szerint ezzel a módszerrel egy tonnányi szén-dioxid-kibocsájtást lehet spórolni a hagyományos temetkezési szokásokhoz képest, arról nem is beszélve, hogy a krematóriumok működtetése mennyi energiát használ el, és hogy a balzsamozási eljárások és a vegyi anyagok szennyezhetik a talajt.

Seattle-ben 75 holttest komposztálására lesz lehetőség egyszerre, és már a városvezetés, valamint a hatóságok is engedélyezték ezt a fajta temetkezést. Sőt, 2020 májusától törvényben engedélyezik a temetkezéseknek, hogy elvégezzék az emberi maradványok termőtalajjá alakítását.

A városvezetés szerint a törvény lehetővé teszi a környezetkímélő temetkezések elterkedését, és megoldja azt a problémát is, hogy a folyamatosan növekvő városiasodás miatt egyre több temetkezési helyre lenne szükség."

Ráadásul össze is cseng azzal, hogy az emberek egyre tudatosabban szeretnék csökkenteni az ökológiai lábnyomukat.

A természet tökéletesítette az élet-halál ciklust, arra voltunk kíváncsiak, hogyan tudjuk ebbe beépíteni az emberek halálát - mondta az Independentnek a Katrina Spade, a cég vezetője, aki szerint ezzel a módszerrel visszaadunk valamennyit a bolygónak, és részei leszünk a természet körforgásának.

A zöld temetkezés egy minden elemében új kezdeményezés, de eddig leginkább erdős területeken temettek el embereket. Az új temetkezési helyen azonban újrafelhasználható tálcán egy hatszögletű csőbe helyezik a testet lucernával, faforgáccsal, lucernával, a holttest hőmérsékletét szabályozzák, míg a környezetét levegőztetik, így a természetesen megjelenő baktériumok 4-7 hét alatt lebontják a testet. A nagyjából egy tonnányi komposzt ezután a hozzátartozókhoz kerül, akik akár eljótékonykodhatják olyan szervezetnek, akik arról gondoskodnak, hogy a környékbeli erdők táptalaja megfelelő legyen, ami a cég vezetői szerint rengeteget jelent a természetnek, és sokkal jobb megoldás lehet, mint például a hamvak szétszórása.

forrás: index.hu | archpaper.com