Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Ezt beszélik

Érdeklődnék, hogy halál esetén mikor szükséges boncolás? Tisztelettel, Takács Erzsébet
Kedves Erzsébet! Amikor a halál tényét megállapító orvos nem tudja egyértelműen megállapítani a halál okát, akkor elrendeli a boncolást.

Érdeklődnénk, hogyan kell intézni a hagyatéki eljárást? Üdvözlettel, Kovács Pál
Kedves Pál! A hagyatéki eljárás úgy kezdődik, hogy a lakóhely szerint illetékes polgármesteri hivatal hagyatéki ügyekkel foglalkozó munkatársa megkérdezi az örökösödési ügyeket intéző rokont, hogy mi az örökség. Nyilatkozni kell arról is, hogy kik az örökösök.

Mennyibe kerül külföldről hazahozatni a holttestet? Tisztelettel: Nagy Róbert
Kedves Róbert! Nemzetközi temetéseknél jellemzően Európa területéről szállítanak Magyarországra elhunytakat döntően halottszállító gépkocsival közúton. A külföldi és a temetés helyszínére történő szállítási költség kegyeleti kellékekkel együtt 1000 km-ről legkevesebb 634.000, legtöbb 890.500 forintba kerül.

Az lenne a kérdésem, hogy vajon lehetséges-e adósságot örökölni?
Sajnos, lehet. Az örökség csomagban van: vagy mindent, vagy semmit lehet vinni. Számtalan formában bukkanhat fel az elhunyt után adósság. Jelentkezhet pl. valaki, hogy kölcsönt adott neki, és ezt, ha hitelt érdemlően tudja bizonyítani, figyelembe kell venni.

Hogyan lehet "támadhatatlan" a végrendeletem? Köszönettel, Hajdú Csabáné
Kedves Hajdú Csabáné! Sokféleképpen lehet Magyarországon érvényes és támadhatatlan végrendeletet készíteni. A variácók közül a közvégrendelet a legbiztosabb, ekkor közjegyező fogalmazza meg a végakaratot.

Ellenzem a szervkivételt, hogyan intézkedhetek ezügyben! Nagy Angéla
Kedves Angéla! Magyarországon, ha a beteg külön nem rendelkezett másképpen, szervet vagy szöveteit transzplantáció céljából kivehetik. Erre akkor kerülhet sor, ha egy háromtagú orvosi bizottság tagjai – egymástól függetlenül – megállapítják az agyhalál beálltát.

Sokat hallani, hogy valakinek halálközeli élménye volt. Mivel magyarázható ez? Üdv, János
Kedves János! A halálközeli élmények okairól alkotott elméletek négy csoportba sorolhatók, úgymint: természettudományos, pszichológiai, természetfeletti és kombinált magyarázatok. Mindegyik magyarázat más-más okat talált e jelenségek tisztázására.

Hogyan fogadtassam el kisunokámmal, hogy "anya" nincs többé? Tisztelettel, Kati
A szülők a gyerek számára az ősbizalom oszlopai. Amikor ők megszűnnek, repedés támad a világmindenségben, az addig biztosnak hitt pillérek megrepednek. Ha a gyerek kicsi, 2-3 éves, és eltűnik az egyik szülője, a gyászreakciója hasonló, mint amikor intézetbe viszik és nem látogatják.

Mire terjed ki a tartási kötelezettség? Köszönettel: Buga Antal
Tartási szerződés esetén a tartás kötelezettsége a gondozásra, a gyógyíttatásra, az ápolásra és az eltemettetésre is kiterjed.

Nem fizeti a temetés költségeit a biztosító
Olvasónk szerint nem korrekt arra hivatkozni, hogy az elhunyt elmúlt 75 éves, hiszen szerződéskor is idősebb volt már.

Az ember legjobb barátja a gyászolásban is segít
A terápiás kutya nemcsak a gyászban segít át minket a nehéz időkön, de a gyógyulásban is fontos szerepet játszhat.