Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Lexikon

Altemplom
Az egyházak által létrehozott, jellemzően templomokban, vagy közvetlen közelében található urnás temetkezési helyek összessége.
Balzsamozás
Egy olyan orvosi eljárás, amelynek során a bomlási folyamatok kezdetét meghosszabbítják, jellemzően külföldi halottszállítás esetén.
Bazilika
Istenháza, szentegyház, székesegyház, kápolna, imaház, zsinagóga, mecset, szentély, templom, oltalomház. Kezdetben a kereskedők üzleti forgalmukat bonyolították itt, majd a bíráskodások helyszíne volt. Amikor megszűnt a keresztény vallás üldözése és a katolikusok épületeket emelhettek tiszteletük jeléül, a bazilikák formáit és elrendezését vették föl és az elnevezést is megtartották, majd a 4. századtól kezdve a bazilika elnevezést kizárólag a templomok megnevezésére használták.
Bélelés
A koporsó (jellemzően fehér selyemből készült) bélelését értjük alatta.
Belső halottszállítás
Az elhunyt, vagy a hamvakat tartalmazó urna temetőn belüli (jellemzően a ravatalozótól a sírig történő) szállítása.
Bíboros
A kifejezés akkor terjedt el, amikor II. Pál Pápa elrendelte, hogy a kardinálisok minden más paptól megkülönböztető mellényt hordjanak. Hazánkban a bíborosok a püspököknél használatos lila szín helyett bíborba öltöznek, melynek jelentése, hogy nekik akár vérük ontásával is kötelességük Krisztus egyházát megvédeniük.
Blaszfémia
A blaszfémia jelentése istenkáromlás. Így nevezik a sértő szándékkal történő lealacsonyítását Isten vagy a vallási tisztelet tárgyainak.
Búcsúztató
Polgári búcsúztatást végző személy.
Buddhizmus
A buddhizmus javarészt Buddha („a megvilágosodott”) tanításain alapszik, aki tanítóként igyekezett másokkal megosztani saját tapasztalatait, hozzásegítve a követőit a szenvedéstől való megszabaduláshoz, a nirvána állapotának eléréséhez. Ezért is tekintenek úgy a buddhizmusra, mint a megszabadulás útjára. A szent dolgok iránti elkötelezettsége, erőteljes etikai tartalma, szervezeti felépítése miatt a buddhizmust azonban vallási rendszerként is tárgyalhatjuk.
Egyházmegye
Az egyházmegye elnevezést a keresztény egyházakban használják, mint egyházkormányzati egység. Az egyházkormányzat 2. szintjén helyezkedik el, a világegyház (vezetője a pápa) és a plébánia (vezetője a plébános) között. Vezetője a püspök, feladata az egyház irányítása. Az egyházmegyék létrehozása, megszüntetése, összevonása, valamint átalakítása a Szentszéknek fenntartott jog, pápai bullával történik. Kormányzata alá tartoznak a területén levő egyházi intézmények, szervezetek, mindenekelőtt a plébániák.
Ereklye
Emlék, relikvia hátrahagyott dolgok maradvány. Általában jelentősebb történelmi eseményekhez illetve személyekhez kapcsolható földi maradványokat és tárgyakat jelent. Szenteknél nagyon gyakori.