Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Koporsós temetés

A koporsók környezetvédelmi- és egészségügyi előírások értelmében kizárólag fából készülhetnek, ennek ellenére mesterien megmunkált remekek közül válogathatunk, melyeket lepedőkkel és párnákkal bélelnek ki, melyet aztán felravataloznak a temetők kegyhelyein. Az elhunyt előtt így leróhatják tiszteletük a hozzátartozok, barátok és ismerőseik.

Kifejezőbbé tehető a gyászt, ha a hozzátartozók gondoskodnak a temetést meghittebbé tételéről. A világi és egyházi (papi) szertartások énekkarral, versmondókkal és emlékbeszédekkel tehető emlékezetessé, amelyet alkalomhoz illő gyászzene kísérhet. A temetkezés megszervezése hosszú és fájdalmas procedúra, azonban már vannak olyan temetkezési vállalkozások, akik ebben is segítséget nyújtanak.

Először mindig azt kell eldönteni, , hogy az elhunytat milyen formában helyezzék örök nyugalomba természetesen figyelembevéve szerettünk végakaratát.

Magyarországon általában a hamvasztásos és a koporsós temetkezés a legelterjedtebb. A temetkezési vállalatok gazdag kínálattal rendelkeznek mind az urnák, mind a koporsók terén, így a választás már a vevő ízlésén múlik. Ugyanakkor meg kell szervezni mindemellett a szállítást, az egyházi szertartást, a temetkezési szolgálattal a temetés időpontját, gondoskodni kell a gyászjelentésekről , ugyanakkor a koszorúk és sírcsokrok készíttetéséről is.

A végső nyughely megválasztása és sírbolt megtervezése talán a legfontosabb feladat , a sírkő, sírfelirat és a díszítés megrendelését is célszerű azonnal intézni. Sok helyen a messziről érkező rokonokat és ismerősöket halotti toron szokás megvendégelni, ahol gyászolók részvétüket tudják kifejezni a család felé. Fontos, hogy a temetésen résztvevők is elégedettek legyenek a szertartással, hisz a halott akarata is lehet, hogy földi jelenléte bőséges, de szomorú ünnepléssel érjen véget. A sír későbbi karbantartása és ápolása a továbbiakban már a család feladatává válik.

Ha úgy döntünk, hogy szerettünket koporsóban helyezzük örök nyugalomra, úgy a jogszabályok és előírások értelmében kötelessége a hozzátartozónak a halottvizsgálati bizonyítvány kiállítása utáni 96 órán belül eltemetni az elhunytat. Kivételt alkot az a szabály, mely szerint ha a halott vizsgálatot végző orvos eltérő engedélyt ad, így a megfelelő hűtőházi hűtéssel a temetést az elhalálozást követő 8 vagy 15 nap múltán belül kötelesek végrehajtani a hozzátartozók. A megfelelő engedélyeket a halott vizsgálatot a legtöbb esetben a kórház végzi. A temetőkezelő szerv feladata, hogy az átvétel után a halotti bizonyítvány alapján azonosítsa az elhunytat, majd megfelelő szolgáltatásokat nyújtva végrehajtsa a temetést, de a test hűtését is köteles kieszközölni. Ha probléma merül fel az halotti okmányokban, a temetők üzemeltetése minden esetben értesítik az iratok kiállítását végző szakembereket, ezáltal felfüggesztődik rövid időre a temetkezés menete.