Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Polgári búcsúztatás

Polgári búcsúztatás tartalmi elemei:

 • Elhunyt neve.
 • Születési helye, éve.
 • Fiatalsága hogyan telt.
 • Hol tanult, hol végezte az iskoláit.
 • Hol dolgozott utoljára, volt-e kitüntetése.
 • Mikor kötött házasságot.
 • Milyen volt a kapcsolata a családdal.
 • Vannak-e gyermekei, unokái, milyen volt a viszonya hozzájuk.
 • Volt-e hobbija.
 • Mi volt a halál oka.
 • Kik búcsúznak Tőle.

Polgári búcsúztatás menete:

 1. A rétor parentálásával, elhunyt méltatása (kívánság szerint: énekkel, verssel vagy más szépirodalmi műfajjal kezdi, illetve fejezi be)
 2. A gyászoló család kérése és igénye szerint elbúcsúztatja az elhunytat családjától, barátaitól, munkatársaitól.
 3. Gyászmenet elindul a temetkezési helyre.
 4. Végső gyászbeszéd, igény szerint vers, szépirodalmi mű, idézet, vagy búcsúztató ének
 5. A koszorúk elhelyezése után a szónok, majd a gyászoló közönség a családnak kondoleál

A búcsúbeszéd megkezdése előtt halk várakozó zene szól a ravatalozóban vagy a szórásos temetés esetén közvetlenül a szóróparcellánál. A búcsúztató személy a ravatalozóba megérkezve megáll az elhunyt koporsójánál vagy urnájánál és megkezdi a temetési beszédet. Ezzel a momentummal veszi kezdetét a temetési szertartás.

A búcsúztató személy a családdal előre egyeztetett búcsúzó szöveget adja elő, melyben lehetnek versek, énekek esetleg imádságok is. Általánosan elmondható, hogy a beszéd elgondolkoztató momentumokat említ fel ami az elhunyttal történt élete folyamán illetve valamelyest megpróbál megnyugvást hozni a gyászoló egybegyűltek részére.

A ravatalozóból a gyászmenet - élén a búcsúztató személy vezetésével - utolsó útjára kíséri az elhunytat a végső nyughelyéül szolgáló sírhelyhez. Itt a búcsúztató személy egy vers elszavalásával köszön el az elhunyttól és utána a család nevében, a családtagokat egyenként, nevükön felsorolva véglegesen és visszavonhatatlanul örök búcsú vesz szeretett halottjuktól.

A koporsó behantolása vagy az urna sírhelybe történő behelyezése után a temetési szertartás lezárásaként, a búcsúztató személy elsőként lép a közvetlen hozzátartozókhoz és részvétet nyilvánít.

Forrás