Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Ügyintézés

A halál mindig váratlanul ér bennünket, még akkor is, ha már számítunk rá. A gyász nehéz perceiben sokszor nem tudjuk, mit tegyünk, mit csináljunk. Azonban intézkednünk kell a temetésről, valamint gondoskodni arról, hogy az elhunyt szerettünk megfelelő végtisztességben részesüljön. Csokorba szedtük a legfontosabb teendőket, ezzel segítve a zökkenőmentes intézkedést.

A haláleset bárhol megtörténhet, azonban az ügyintézés minden esetben más és más.

A törvény értelmében a halál bekövetkezését minden esetben halottvizsgálattal kell megállapítani. Az ügyintézést befolyásolja az elhalálozás helyszíne. Ha egészségügyi intézményben történik a haláleset, akkor helyben a felvételi iroda állítja ki a halottvizsgálati bizonyítványt és a halál bejelentéséről szóló jegyzőkönyvet.

Lakáson, otthon történt elhalálozás esetén

Első lépésben a háziorvost, ha rendelési időn kívül történik az elhalálozás, akkor az ügyeletes orvost kell értesíteni. Ők a hivatottak arra, hogy megállapítsák a halál beálltát, elvégezzék a halottvizsgálatot és kiállítsák a halotti bizonyítványt. Ha az orvos nem tudja megállapítani a halál okát, akkor elrendeli a boncolást, és az elhunytat az illetékes kórházba szállítattja.

A haláleset bejelentését követő 6 órán belül az orvosnak meg kell jelennie a helyszínen. Az elhunyt elszállításáról a helyszínre érkező orvos intézkedik. Neki a feladata, hogy értesítse az illetékes temetkezési vállalatot, hogy minél hamarabb, de legkésőbb 16 órán belül megtörténjen a holttest elszállítása.

Kórházban, egészségügyi intézményben történt elhalálozás esetén

Ha egészségügyi intézményben történik a haláleset, akkor az illetékes intézmény felvételi irodája állítja ki a halottvizsgálati  bizonyítványt, a halál bejelentéséről szóló jegyzőkönyvet és a halálozási statisztikai lapot.

Munkahelyen, közterületen, közúti járművön történt elhalálozás esetén

Ebben az esetben első lépésként a rendőri szerveket kell értesíteni, akik értesítik az illetékes orvost, akinek maximum két óra áll rendelkezésesre, hogy elvégezze a szükséges vizsgálatokat.

Ha egy magyar állampolgár külföldön hal meg vagy fordítva egy külföldi állampolgár Magyarországon távozik el az élők sorából, a temetkezési vállalat nemzetközi ügyintézőjéhez kell fordulni, aki gondoskodik a szállításról illetve a temetésről.

Halotti anyakönyvi kivonat

Miután a hozzátartozó kézbe kapta az elhalálozási jegyzőkönyvet valamint a kiállított halottvizsgálati bizonyítványt akkor nincs akadálya a halotti anyakönyvi kivonat kiállításának.

Ezt az okiratot minden esetben a haláleset helyszíne szerinti illetékes önkormányzat anyakönyvi hivatala állítja ki.  Így ha valaki nem a lakóhelyén, hanem egy másik településen hal meg, akkor a hozzátartozó annak a városnak, annak a településnek a hivatalát keresi fel, függetlenül attól, hogy maga a temetés hol fog megtörténni.

Ha otthon történt a haláleset, akkor egy nap áll rendelkezésre, hiszen legkésőbb az halálesetet követő legelső munkanapon be kell jelenteni a halál tényét az illetékes anyakönyvi hivatalba. Amennyiben a bejelentő magánszemély, akkor az anyakönyvezetőnek be kell mutatnia a személyét igazoló dokumentumokat.