Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Gyászruha (temetési viselet)

A temetésen nőknek fekete ruhát, esetleg fekete fátyolt vagy fekete kosztümöt illik viselniük, férfiaknak pedig kizárólag fekete öltönyt fekete nyakkendővel és fehér inggel.

Az elhunyt vallását mindig tiszteletben kell tartani,  az adott egyház liturgikus előírásait betartva.

A hozzátartozóknak feketében illik megjelenni. Másoknak is sötét ruhát ajánlatos viselni.

Az elhunyt ismerőseinek fekete, vagy sötét ruhában illik megjeleniük a temetésen. A közeli hozzátartozók bal karjukon vagy kabátjuk hajtókáján gyászszalagot viselnek.  

A gyermekeket öltöztessük sötét ruhába, de ne gyászruhába. Helyesebb azonban, ha kisgyermekeket nem viszük el a temetésre.

A gyász szorosabb szakasza a temetéssel lezárult. Ezt követte a gyászidő.

A gyász ideje általában hat hét és egy év közötti időtartamot foglal magába. Mértékét a rokonsági fok és a halott életkora szabja meg. Az ország területén általában, szülőt, házastársat egy évig, testvért és nagyobb gyermeket hat hónapig gyászolják, nagyszülőt unokája hat hétig.

A család a gyászt elsősorban színekkel jutatja kifejezésre. Ez megmutatkozik már a temetés előtt (lepel, lobogó), a temetési szertartáson (koporsó színe, gyászkocsi). A temetésen a megjelenő rokonoknak gyászkarszalagot vagy gombostűre tűzött kis szalagot, gyász-zsebkendőt adnak.

Az öltözeten kívül a házban is vannak a gyásznak látható jelei. Újabb szokás, hogy a tükör sarkára, valamint páros fényképek esetében az elhunythoz fekete szalagot tűznek.