Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Gyakori kérdések

Mennyi idő után kell újraváltani az urnasírt, urnakriptát és az urnafülkét?
Az urnafülke, urnasír és az urnakripta feletti rendelkezési jog (használati idő) időtartama a Temetkezési Törvénynek megfelelően általában 10 év, de egyedi megállapodás esetén ettől eltérő (több) idejű érvényesség is elképzelhető. A használati idő lejárta után a sírhely újraváltható. A meghosszabbítás legrövidebb időtartama 10 év.

Hány darab urna helyezhető egy urnasírba?
Egy urnasírba egy urna elhelyezhető.

Hány darab urna kerülhet egy koporsós sírhelybe?
Egy koporsós sírhelybe 6 urna kerülhet.

Mennyi idő után kell újraváltani egy koporsós sírhelyet?

A koporsós sírhely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) 25 év, amelyet mindig az utolsó koporsós temetéstől, vagy újraváltástól kell számítani. Koporsós rátemetés esetén a használati idő, a rátemetés idejétől számított 25 év (pótdíj fizetés). A használati időt az urna és az exhuma maradványok rátemetése nem hosszabbítja meg. A használati idő lejárta után a sírhely – eltekintve a Temetkezési törvényben biztosított jog alapján történő parcella lezárástól –újraváltható. A meghosszabbítás legrövidebb időtartama – általában – 25 év.

Lehet-e urnát helyezni a koporsós sírhelybe?
Mennyi urnát lehet helyezni a koporsós sírhelybe?

Egyes koporsós sírhelyre bármennyi urnát lehet behelyezni. Az urnás temetések nem hosszabbítják meg a sírhely lejárati idejét.

Mennyi koporsót lehet helyezni egy sírba?
Egyes koporsós szimpla sírhelybe legfeljebb két elhunyt temethető. A porladási időt (25 év) követően újabb koporsós temetésre nyílik lehetőség. A dupla sír kapacitása a szimpla sír kétszerese.

Milyen dokumentumok szükségesek a temetés megrendeléséhez?
Az orvos által kiállított „Halottvizsgálati bizonyítvány”, az elhunyt személyi igazolványa, a családi állapotát igazoló okirat (ha házas: házassági anyakönyvi kivonat, ha özvegy: házastárs halotti anyakönyvi kivonata), valamint, ha rendelkezésre áll, az elhunyt születési anyakönyvi kivonata, érvényes útlevele, 2001 után kiállított vezetői engedély.

A Halotti anyakönyvi kivonatot hol kell kiváltani?
A haláleset helye szerint illetékes Önkormányzat Anyakönyvi Hivatala állítja ki a Halotti anyakönyvi kivonatot.

Haza lehet-e vinni az urnát hamvasztás után?

Igen, az urnában elhelyezett hamvakat haza lehet vinni.

Valóban a saját halottjukat hamvasztják el, és csak azt?
Az azonosítás biztosítása érdekében a hamvasztásra előkészített elhunytak „hamvasztási szám”-ot kapnak, ami a krematóriumi nyilvántartás része. Ez a szám egy „azonosító fémhasáb” formájában az elhunyttal együtt kerül a hamvasztó kemencébe, és a hamvakkal együtt az urnába. A hamvakat tartalmazó belső urnára is rá van vésve az elhunyt nevével és a hamvasztás dátumával együtt. Egy kemencében egyszerre csak egy elhunyt hamvasztása történik.

Milyen virágot, csokrot, koszorút lehet, illik urnafülkés temetésre hozni?
Itt nem célszerű koszorúkat elhelyezni,a hely adottságai miatt. Csokrok, szálas virágok elhelyezését javasoljuk.
 
A család, vagy a temető feladata levenni a friss sírról a koszorúkat?
A sírról a temetés után leggyakrabban a hozzátartozók szedik le a koszorúkat.