Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Etikett

A halálhírt általában közvetlenül a rokonoktól tudjuk meg telefonon. Akkor azonnal, a beszélgetés közben illik együttérzésünket, részvétünket kinyilvánítani.

Ha az elhalálozásról és a temetésről értesítést kapunk – feketekeretes értesítés –, akkor a temetésen való részvételünkkel tudjuk a leginkább elhunyt embertársunk emlékét megtisztelni. Közeli rokonság vagy testi-lelki barátság esetén a sírhoz gyászszalagos koszorút illik küldeni.

Ha a kapcsolat nem ennyire közeli, akkor pár szál virágot a sír elé helyezve adózhatunk az elhunyt emlékének. A földi maradványok elhelyezése után kézfogással, öleléssel és pár meleg szóval illik a legközelebbi rokonokat támogatni.

Ha a temetés „meghirdetésre” kerül, akkor a család ismerete nélkül is részt vehetünk a szertartáson. Gyakran fordul ez elő ismert személyiségek, művészek, sportolók búcsúztatásánál. Ilyenkor a szertartás után a személyes részvétnyilvánítást illik elkerülni.

Halotti tor

A temetés a mi kultúrkörünkben „csak”szomorú esemény. Általában nem követi a tengerentúlon divatos halotti tor, ahol a meghívottak az elhunyt házában annak rokonaival közös evés és ivás mellett emlékeznek meg az elhunyt életéről, idézik fel a közös emlékeket – nem feltétlenül gyászos hangulatban.

A gyász színe a fekete

A temetésen nőknek fekete ruhát, esetleg fekete fátyolt vagy fekete kosztümöt illik viselniük, férfiaknak pedig kizárólag fekete öltönyt fekete nyakkendővel és fehér inggel. Fontos, hogy az elhunyt vallását maximálisan tiszteletben tartva betartsuk az adott egyház liturgikus előírásait és ruházatunk ezeknek az elvárásoknak is megfeleljen.

Ez a szomorú szertartás minden emberi élet fájdalmas, végső eseménye. Ha egy tartalmas élet, tisztes öregség után hunyt el az illető, azt mondhatjuk, hogy szép élete volt.

A temetéssel kapcsolatos intéznivalókat egy közeli férfirokon, vagy egy erre hivatott szervezet végzi.

Meg kell választani a temetés módját. A temetést az elhunyt kívánsága szerint kell lebonyolítani.

Az érdekelteket értesíteni kell. Az értesítés legyen rövid és tartalmazza a temetés pontos helyét és idejét, jelezze a család gyászát. Az újsághirdetés a temetés előtt vagy után értesíti az érdekelteket.

A temetésre időben illik érkezni. Ha elkéstünk, ne menjünk oda, hanem másnap keressük fel a sírt, és akkor helyezzük el a virágot, vagy koszorút.

A hozzátartozóknak feketében illik megjelenni. Másoknak is sötét ruhát ajánlatos viselni.

A temetés nem látványosság.

A koszorú, vagy virág ne legyen hivalkodó. A gyászszalag szövege egyszerű legyen.