Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Sír botanika

Temetési alkalomra való díszek

A kegyeleti virágdíszeket három nagy csoportba oszthatjuk:

 1. Temetési alkalomra való díszek
 2. Megemlékezésre való díszek
 3. Részvét csokrok

A temetési szertartásra többféle kegyeleti készítményt vihetünk.

 1. Koszorú
 2. Sírcsokor
 3. Koporsódísz
 4. Urnadísz

Mindenkiben felvetődik a kérdés mi illik, mivel szeretnénk kifejezni részvétünket.

A közeli hozzátartozó nagyobb méretű, sokvirágos koszorút visz a temetési szertartásra. A munkahely is hasonló méretű és virágozású koszorút rendel. Érdemes a barátoknak, ismerősöknek kisebb méretű koszorút, de több virággal rendelni, vagy valamilyen érdekesebb formájú díszt.

Élő virágos sírcsokrot többnyire barátok, ismerősök, távolabbi hozzátartozók rendelnek, általában kerek, ovális és nyújtott formájút. Koporsódíszt a szűk család készíttet, az elhunyt kedvenc színe, virága szerepel benne. Nyújtott, a koporsó formáját követő virágkötészeti készítmény.

Urnadíszt az urna tetejére és köré szoktunk készíteni, többnyire apróbb kisebb fejű virágokból, vagy egy hangsúlyos virágból, pl.orchidea. Illeszkedjen az urna színéhez és formájához.

Természetesen a kegyeleti készítmény színéhez igazodó selyemszalagot teszünk a koszorúra, sírcsokorra, például barackszín virágokhoz barackszín szalagot arany felirattal. Idézetek közül is lehet választani.

Férfi elhunytnak színben bordó, lila, zöld, sötétnarancs, barna és vajszín árnyalatú virágokból készítünk kegyeleti díszt. Az alábbi színkombinációk illenek egymáshoz és elegáns hatást eredményeznek:

 • bordó – zöld,
 • lila – zöld,
 • sötétnarancs – barna,
 •   ajszín – zöld

Az ún. „tone in tone”, azaz az egy szín árnyalatai mindig tökéletes eleganciát sugallnak, például a bordó világos árnyalatai az egészen mélysötét árnyalatokig.

Női elhunytnak mindenképpen illenek a pasztellszín kombinációk, például krém-fehér, barack árnyalatai, rózsaszín-lila, sárga-zöld, bordó-vajszín. A virágok fajtáit szándékosan nem írtam le, mert ezekben a színekben mindenféle virág folyamatosan kapható és érdemes is így rendelni a koszorút, sírcsokrot. Egy példa: barackszín, világos, közép és sötétebb árnyalataiból többfajta virágból nagyon elegáns kegyeleti készítményt tudunk készteni.

Ha fiatalabb korú volt az elhunyt, inkább a színek világosabb árnyalatait és a telt színeket használjuk. Idősebb elhunyt esetében általában mélyebbek a színek.

A sírt örökzöldekkel és cserjékkel tanácsos beültetni, ez szép, gondozott benyomást kelt, és ezek a növények nem igénylik a napi gondozást.