Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Emlékerdő

Az Emlékerdő egy merőben új temetkezési emlékhely. Most már Magyarországon is elérhető ez az igazán természetes és méltóságteljes búcsúztatási forma, mely méltó alternatívája lehet a hagyományos sírkerteknek, temetőknek. Az Emlékerdő tiszteletben tartja az emberiség történelme során kialakult temetkezési kultúrákat, kegyeleti szokásokat.

Az Emlékerdő program egy olyan magyar kezdeményezés, amelynek célja a nyugat-európai országokban már évek óta sikeresen alkalmazott innovatív temetkezési modell bevezetése, továbbá temetkezési célú, kegyeleti erdők/parkok országos hálózatának létrehozása.

A program lehetőséget nyújt az egyre inkább elterjedőben lévő környezettudatos társadalmi igények kielégítésére egy európai színvonalú, méltóságteljes, szabályozott temetkezési szolgáltatás biztosításán keresztül. Az erdészetek által kijelölt területeken, a hozzátartozók az előzetesen kiválasztott erdei fa gyökereihez helyezik el az elhunyt hamvait, egy környezetbarát urnában.

A fa gyökerei a lebomló urnából és a hamvakból felszívják az értékes tápanyagokat - mintegy metaforikusan fenntartva az élet örök körforgását, csodálatos emléket állítva az egykoron élőnek. Az emlékerdő fái garantált és teljeskörű védettséget élveznek,ugyanis ezeken a különleges rendeltetésű területeken kizárt a hagyományos értelemben vett faanyagtermelő gazdálkodás, vagy az emlékerdő nyugalmát fenyegető egyéb tevékenység. A kegyeleti emlékerdő nem a meglévő temetők és sírkertek konkurenciája, hanem egy méltó alternatíva azok számára, akik az örök nyugalmat természetesebben képzelik el.

Így a temetés felvétele is a szokásos módon, minden esetben a temetkezési szolgáltatókon keresztül történik.

A programban közreműködő szakmai csoportok: Paxnatura Kft, Magyar Fejlesztési Bank, az Országos Erdészeti Egyesület és a hazai erdőgazdaságok, a Duna-Ipony Nemzeti Park Igazgatóság, a Világ Természetvédelmi Alap,, Temetkezési szolgáltatók, NÉBIH, Erdészeti Igazgatóság, Természetes Életmód Alapítvány, Paxnatura Gmbh (Ausztria).

Az első magyar kegyeleti emlékerdő Agostyáni emlékerdő, amely a Tata-Agostyán mellett a gerecsei tájegységen belül a Gerecse Naturpark területén található. A 25 hektáros dombvidéki gyepes, cserjés és fás növényzettel borított terület a Természetes Életmód Alapítvány kezelésében van.

Külföldi kegyeleti emlékerdők: Friedwald (Germany) - Rüheforst (Germany) - Friedwald (Switzerland) - Paxnatura GmbH (Austria) - Ecoeternety (USA).

Ha valaki ezt a temetkezési formát alkalmazza, akkor be kell tartania az ide vonatkozó jogszabályokat, amelyet részleteiben a jogtár menüpont alatt talál meg.