Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Csurka Istvánra emlékezünk

Életének 78. életévében meghalt Csurka István író, politikus .

 Az 1934-es születésű író 1956-ban a főiskolai nemzetőrség vezetője volt, emiatt fél évre Kistarcsára internálták. 1957-ben Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturgia szakán szerzett diplomát. Később beszervezétk III/III-as ügynöknek, de azt állította, hogy kényszer hatására tette, és sohasem jelentett.

Újságíróként 1973-86 között a Magyar Nemzet szerződéses munkatársa, tárcaírója volt. 1987-ben részt vett az MDF alapításában, és a rendszerváltásban is aktívan részt vett. 1988-89-ben a Hitel című folyóirat szerkesztőbizottságának tagjaként, 1989-90-ben az általa alapított Magyar Fórum című hetilap főszerkesztője, a lap 1991 januári újraindulásától a szerkesztőbizottság elnöke, a Magyar Fórum Kft. ügyvezető igazgatója.

Az MDF vezette kormány alatt a párt alelnöke volt 1991-től egy évig, majd híres Néhány gondolat a rendszerváltás két esztendeje és az MDF új programja kapcsán című 1992-es Magyar Fórumban megjelent írásával kritizálni kezdte pártját, melyben 1993-ban alulmaradt az elnöki posztért folytatott küzdelemben Antall Józseffel szemben, még ebben az évben az MDF kizárta a pártból.

993 júniusában a Magyar Út Körök mozgalomból jött létre Magyar Igazság és Élet Pártját, mely elhíresült radikalista és szélsőjobboldali szemléletéről. Ellenezte a NATO, illetve EU-s csatlakozásunkat, támadta Izrael palesztin-politikáját és nagy felháborodást válott ki a 9/11-es terrortámadás után adott nyilatkozata, mely szerint az akció az elnyomott világ válasza volt a globalizáció vezető hatalmának.

Legutóbb az Új Színház kapcsán lehetett róla hallani, a február 1-e óta regnáló Dörner György ugyanis őt jelölte ki a színház intendánsának, ami nagy felhördülést keltett itthon, és külföldön is, Csurka nyíltan hirdetett antiszemita nézetei miatt. Csurka Tarlós István főpolgármesterrel is összetűzésbe került, aki nem támogatta a politikus részvételét a színház működtetésében.

Csütörtökön mi is hírt adtunk róla, hogy Dörner felolvasta a kórházban lévő Csurka István társulathoz intézett levelét, aki arra bíztatta a jelenlévőket, hogy attól függetlenül, ki hova érzi magát tartozónak, mit gondol a politikáról, szeretetben dolgozzanak együtt. Dörner György a levéllel kapcsolatban úgy fogalmazott: " Csurka István kristálytiszta üzenetet küldött; mindennek a lényegét írta le, csak olyat, ami fontos". A levélből állítólag az is kiderült, hogy Csurkának fontos A hatodik koporsó című darabjának bemutatása, amiről már nyáron tárgyaltak Dörner Györggyel.

A haláláról szóló hírt Papolczy Gizella, az író, politikus hozzátartozója tudatta szombat délelőtt az MTI-vel.

Forrás