Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Hamvak temetése

 

Az elhunyt hamvainak temetőben történő elhelyezésére több választható lehetőség is kínálkozik.


- Legelterjedtebb mód a hamvak úgynevezett colombárium fülkébe történő elhelyezése. Ezt első betemetéstől számítva 10 évre lehet megváltani. A hamvakat szimpla vagy dupla urnafülkében helyezik el, melyet márvány vagy gránit lappal zárnak le. Zárólapra kerül az elhunyt neve, születési- és halálozási éve. Itt is szokás egy búcsúmondatot vagy verset, esetleg vallásának felekezeti jelképét felvésetni a kőre. Kis vázát vagy koszorú akasztó gombot szoktak helyezni a zárólapon, a virágok, koszorúk későbbi elhelyezését megkönnyítve a hozzátartozóknak.


- Az elhunyt hamvait úgynevezett urnasírban, a földben elhelyezni. Ilyen esetben már személyesebb a sírhelyet tud készíttetni a család.
Az urna, koporsós temetési helyre is (rá)temethető, amelyet a talaj szintjétől legalább fél méter mélységbe kell elhelyezni. Rátemetésnél az urna nem hosszabbítja meg a koporsós temetési hely használati idejét.

A hamvasztásos temetés


A hamvasztásos temetést felvevő szolgáltató köteles tájékoztatni az eltemettetőt az elhunyt hamvasztását elvégző üzem címéről.
Az elhunytat az elhalálozás (kór- vagy hatósági boncolás) helye szerinti legközelebbi hamvasztóban kell elhamvasztani, de az eltemettető az ország más hamvasztó üzemét is megjelölheti. Ez plusz költséget jelent.
Urnasírhely és urnasírbolt csak építésügyi hatósági engedéllyel építhető.