Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Halál külföldön - A halottszállítás szabályai és költsége

Az OEP kizárólag országon belül, a nem fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményekben elhunyt személy esetében, orvosi rendelvényre történő, kórboncolási céllal végzett halottszállítás költségeit téríti meg.

Külföldi tartózkodás során az Európai Unió vonatkozó rendeletei az irányadók, melynek értelmében a magyar biztosítottnak a szükséges orvosi ellátást egy másik tagországban ugyanolyan feltételekkel kell biztosítani, mintha az illető adott tagállamban rendelkezne biztosítással.

Ez pontosan azt jelenti, hogy ha az orvosilag szükséges ellátás az adott tagállamban biztosított személyeknek térítésmentes, akkor a magyar biztosított is térítésmentesen kaphatja az ellátást, egyéb esetben ugyanolyan térítést fizet, mint az adott tagállamban biztosított személy.

A halott szállításhoz szükséges dokumentumok

A halottszállítási engedély kiállítására a magyar diplomáciai vagy konzuli képviselet jogosult. Ehhez az alábbi okmányokra van szükség

  • a magyarországi temető befogadói nyilatkozatára
  • a temetkezési vállalkozó igazolására
  • a szállítás módja, a szállítási útvonal, a magyarországi belépési határállomás nevére
  • a magyarországi ügyintéző vagy az elhunyt hozzátartozójának nevére

Holttest szállítása

A halottszállítási engedély kiállítása valamint az esetlegesen elveszett dokumentumok pótlása téritésköteles.

A holttest elszállításakor különböző szabályokat kell betartani. A holttestet egy úgynevezett kettős koporsóban kell elhelyezni. A belső fémből / cink vagy ólom/  készült résznek szilárdnak és légmenetesen lezárhatónak kell lennie. A belső rész  alját nedvszívó anyaggal kell kibélelni.

A holttestet át kell itatni ugynevezett 1 százalékos szublimát oldattal. A hermetikusan lezárt  belső koporsót egy fa koporsóban kell elhelyezni. Az esetleges sérülés elkerülése érdekében célszerű a külső koporsót vászonnal vagy vízhatlan ponyvával bevonni.

A külső koporsó mind két oldalára erős füleket kell szerelni. A megvalósult előírt feltételek betartását  az ügyintéző temetkezési vállalkozónak igazolnia kell. A holttest mellé elhelyezett  más tárgyakat szigorúan tilos szállítani. Ez vonatkozik a virágra is.

Hamvak szállítása

A hamvak korlátozás nélkül szállíthatók Magyarországra. Az urnát hermetikusan le kell zárni, a csomaghoz mellékelni kell a halotti anyakönyvi kivonat egy példányát valamint a hamvasztásról szóló igazolást.

Az urnát fel lehet adni akár poggyászként vagy postai úton, azonban figyelembe kell venni az illetékes légitársaság vagy postai szolgáltató elvárásait. Ez nem vonatkozik a Magyar külképviseletre, hiszen tőlük  nem szükséges engedélyt kérni a hamvak szállításához.