Facebook Twitter RSS
Mi segítünk a nehéz pillanatokban!

Ha kérdése van, írjon nekünk.
Esztergályos Cecília már kifizette a temetését Hetvenéves, de háromnak érzi magát. Kolbászon, szalonnán él. ... Tovább
Hogyan lehet túlélni egy gyermek halálát? Könyv Karcsika emlékére Egy anya öt éven át nap,mint nap küzdött a kisfia életéért. ... Tovább
Életről és halálról mesélnek a szicíliai múmiák Képalkotó diagnosztikával és kémiai eljárásokkal próbálják meghatározni, ... Tovább
Rossz embert temettek, mert nem hittek az özvegynek A 73 éves Evan Davidson hiába bizonygatta a kaliforniai Simpson halottasháznak, ... Tovább
Mi a teendő szerettünk eltávozásakor? A híradások szinte naponta számolnak be halálesetekről, de ... Tovább
További hírek

Dargay Attilára emlékezünk

Életének 83. évében elhunyt Dargay Attila animációsfilm-rendező. A Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művészt, a Vuk, a Pom Pom meséi, a Lúdas Matyi alkotóját kedden érte a halál.

Dargay Attila az ötvenes években került a Pannónia Filmstúdióhoz, ahol először gyakornokként dolgozott. Első önálló munkája a Ne hagyd magad, emberke! volt, ami még felnőtteknek készült, de későbbi filmjei elsősorban a gyerekeknek szóltak. 1965 és 1986 között Nepp Józseffel és Jankovics Marcellel közösen készítettek a Gusztáv című sorozathoz epizódokat.

Egész estés rajfilmjein több generáció nőtt fel: 1979-ben készült el a Lúdas Matyi, majd 1981-ben a Vuk következett, amit tévésorozatból alakítottak mozifilmmé. A nyolcvanas években Csukás Istvánnal, Sajdik Ferenccel és Füzesi Zsuzsával közösen készítették A nagy ho-ho-ho-horgász című sorozatot, majd 1984-ben Szaffi címmel rendezett egész estés mesét Jókai Mór regényéből.

A rendszerváltás után egy évvel, 1990-ben jött ki Az erdő kapitánya, majd 1994-ben mutatták be utolsó megvalósult munkáját, A hetedik testvért, aminek már nem ő volt a rendezője, csak a forgatókönyvét írta. A kis csavargó című filmterve már nem valósulhatott meg: az akár a Vuk (méltó) folytatásának is tekinthető projekt egy fehér kisrókáról szólt volna. A youtube-on meg lehet nézni belőle egy részletet:

Dargay további fontosabb munkái rendezőként A három nyúl, a Pázmán lovag, a La Fontaine-sorozat, a Pom Pom meséi, a Winnetou és A préri pacsirtája, forgatókönyvíróként pedig a Sárkány és papucs című Hernádi Tibor-rajzfilm. A Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művész Dargay Attilát a Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Forrás